- KristinaAdmin
Re: * Slika govori više od hiljadu reči *
Sun Jul 05, 2020 3:30 pm
- KristinaAdmin
Sun Jul 05, 2020 6:40 pm
Otkrila sam slučajno negdje ovaj recept koji sam danas probala, a samim tim i ovaj kanal... Ima zanimljivih i jednostavnih recepata, valjda me je to inspirisalo da postavim hranu kao pojam
Od 5:38
Ako nas krenu zatvarati u kuće i ako se sve živo zatvori, usavršicu kulinarske vještine.
Doručak mi je posebno zadovoljstvo i uvijek je sličan.
Ovo
Sa ovim
I za kraj sa jednim
A ovo dvoje je uvijek posebno zadovljstvo...
Ovo je u stvari zajedničko zadovoljstvo mene i nekog Kada vidimo konobara sa pizzom... .
I da, volim staviti i malo majoneza uz kečap, ali ne na cijelu pizzu
Nešto što nije baš voljeno...
Volim i da pravim i da jedem kuvani kupus.
Onda porodični specijaliteti...
Djuvec po receptu moje prabake, jedino što sada radimo drugačije su sojini komadići umjesto mesa.
I špageti moje mame... Dakle nema ništa sočnije na svijetu.
Zimsko/novogodišnje zadovoljstvo...
Posne sarme i francuska salata Za sjeckanje nemam živaca, kupujem mješavinu...
Nekad mi je zadovoljstvo da umjesto ručka nedjeljom napravim ovo...
I za kraj jedan dezert koji ću tek prvi put da pravim...
Pašin lokum/ sultanova sarma... Samo da odaberem recept, jer u svakom su različite mjere i neki detalji...
I jedan koji me frustira jer mi jedno 3 puta nije ispao kako treba...
Pjesak torta...uvijek pogriješim za mjere oraha pa gornji sloj bude previše mekan. Ipak, ne odustajem.
I još neki koji ne mogu da omanu...
Ovo zadnje... najsličnija slika onome što pravim. Recept moje bake, zove se krema kolač. Sloj petit beourrea (natopljen čajem), sloj krema (gdje dominira čokolada), pa još dva puta i šlag. Ovo spada u zimska zadovoljstva.
I na kraju...
Sveska sa receptima moje bake, u koju smo kasnije pisale mama i ja. Doduše, mojih je najmanje...
Iako se nakon ovolikog posta ne bi zaključilo, ali nisam pretjerani fan kuhinje i kuvanja. I ne mogu zamisliti život dosta balkanskih žena koje robuju šporetu cijelog života. Najviše volim ona jela koja da stavim na šporet\ u pećnicu i ne moram ništa oko njih raditi dok se ne završi proces kuvanja/pečenja. (Kuvani kupus, recimo) A mrzim ona gdje se konstantno stoji uz šporet, mješa i što god još, dok ne bude gotovo. Ubitačno.
Od 5:38
Ako nas krenu zatvarati u kuće i ako se sve živo zatvori, usavršicu kulinarske vještine.
Doručak mi je posebno zadovoljstvo i uvijek je sličan.
Ovo
Sa ovim
I za kraj sa jednim
A ovo dvoje je uvijek posebno zadovljstvo...
Ovo je u stvari zajedničko zadovoljstvo mene i nekog Kada vidimo konobara sa pizzom... .
I da, volim staviti i malo majoneza uz kečap, ali ne na cijelu pizzu
Nešto što nije baš voljeno...
Volim i da pravim i da jedem kuvani kupus.
Onda porodični specijaliteti...
Djuvec po receptu moje prabake, jedino što sada radimo drugačije su sojini komadići umjesto mesa.
I špageti moje mame... Dakle nema ništa sočnije na svijetu.
Zimsko/novogodišnje zadovoljstvo...
Posne sarme i francuska salata Za sjeckanje nemam živaca, kupujem mješavinu...
Nekad mi je zadovoljstvo da umjesto ručka nedjeljom napravim ovo...
I za kraj jedan dezert koji ću tek prvi put da pravim...
Pašin lokum/ sultanova sarma... Samo da odaberem recept, jer u svakom su različite mjere i neki detalji...
I jedan koji me frustira jer mi jedno 3 puta nije ispao kako treba...
Pjesak torta...uvijek pogriješim za mjere oraha pa gornji sloj bude previše mekan. Ipak, ne odustajem.
I još neki koji ne mogu da omanu...
Ovo zadnje... najsličnija slika onome što pravim. Recept moje bake, zove se krema kolač. Sloj petit beourrea (natopljen čajem), sloj krema (gdje dominira čokolada), pa još dva puta i šlag. Ovo spada u zimska zadovoljstva.
I na kraju...
Sveska sa receptima moje bake, u koju smo kasnije pisale mama i ja. Doduše, mojih je najmanje...
Iako se nakon ovolikog posta ne bi zaključilo, ali nisam pretjerani fan kuhinje i kuvanja. I ne mogu zamisliti život dosta balkanskih žena koje robuju šporetu cijelog života. Najviše volim ona jela koja da stavim na šporet\ u pećnicu i ne moram ništa oko njih raditi dok se ne završi proces kuvanja/pečenja. (Kuvani kupus, recimo) A mrzim ona gdje se konstantno stoji uz šporet, mješa i što god još, dok ne bude gotovo. Ubitačno.
- Valeria Stewart
Mon Jul 06, 2020 12:08 pm
Ja sam dobra kuharica ali sam dosta lijena što se toga tiče Stvarno znam dosta stvari da napravim ali to radim samo kad sam baš baš slobodna jer nemam živaca za kuhanja
Najviše volim azijsku hranu
Soja sos bukvalno u sve stavljam
Volim rižu sa jajima
To je većini ljudi čudno ali ja bi na tome mogla da živim Generalno volim rižu na sve moguće načine.
Morski plodovi
Ne volim ribu. Jedino jedem tunjevinu i tuna stake. Ali plodove redovno Hobotnica mi je preukusna!
Bosnaska/Balkanska kuhinja
Burek ofc
Naravno ja kao Bosanka moram naglasiti da ne postoji burek sa sirom. Postoji samo jedan burek i on je sa mesom Pita sa sirom je sirnica To me izluđuje
Pite znam da pravim ali mi je to baš mrsko. Razvlačenje jufke mi je smrt
Sogan dolma
Klepe
Piletina na sve moguće načine.
Što se slatkih jela tiče nisam neki ljubitelj.
Waffle volim
Najviše volim azijsku hranu
Volim rižu sa jajima
To je većini ljudi čudno ali ja bi na tome mogla da živim Generalno volim rižu na sve moguće načine.
Morski plodovi
Ne volim ribu. Jedino jedem tunjevinu i tuna stake. Ali plodove redovno Hobotnica mi je preukusna!
Bosnaska/Balkanska kuhinja
Burek ofc
Naravno ja kao Bosanka moram naglasiti da ne postoji burek sa sirom. Postoji samo jedan burek i on je sa mesom Pita sa sirom je sirnica To me izluđuje
Sogan dolma
Klepe
Piletina na sve moguće načine.
Što se slatkih jela tiče nisam neki ljubitelj.
Waffle volim
- KristinaAdmin
Mon Jul 06, 2020 4:54 pm
Ja ga samo koristim za bolognese. A soju baš dosta koristim, i ljuspice i komadiće i rijeđe odreske.
Burek s mesom nikad nisam voljela, čak mi je i fuj. Sa sirom je zakon. Ali jednom sam u srednjoj još pitala curu u buregdžinici s kojim mesom je burek, ona odgovara "sa mljevenim" i to onako zbunjeno. Da, baš sam mislila da su šnicle unutra. Ko mi je kriv kad mi pitanje nije bilo precizno.
Kore ne znam da razvlačim i ne planiram ni da učim. Kad se sjetim, nekad sam pravila tijesto za njoke, to je bilo ubitačno. Ajde napraviti, nego to precizno isjeckati da budu iste debljine i dužine. Neka hvala, kupiću gotove. A i kore. To se zove biti domaćica.
- AnaAdmin
Wed Jul 08, 2020 8:40 pm
Burek s mesom nikad nisam voljela, čak mi je i fuj. Sa sirom je zakon.
Au, kakav je ovo bezobrazluk Anja oprosti joj, ne zna šta govori
Hrana me obično asocira na utoljavanje različitih vrsta gladi
Malo hrane za želudac...
Malo hrane za kosu...
Malo hrane za raspoloženje...
Malo hrane za mozak...
Malo hrane za novčanik...
I malo hrane za dušu...
Fri Jul 10, 2020 1:07 pm
Ana wrote:Au, kakav je ovo bezobrazluk Anja oprosti joj, ne zna šta govori
Da makar nisam upozorila pa i nekako Kristina ovo ću ti zapamtiti
- KristinaAdmin
Sun Jul 12, 2020 2:40 pm
Kristina ovo ću ti zapamtiti
Moraću nekako da se iskupim.
A stvarno nisam ni znala za to pitanje bureka u Bosni dok ti nisi rekla i sada mi je jasna ona slika na koju u sam slučajno naišla dok sam tražila sliku bureka za prvi post.
Dobra fora, moram priznati. Kako god, ja ga ne mogu prestati zvati burekom pošto se kod mene tako "krsti" i pošto mi on nije isto što i obična pita od sira.
Inače, sledeće nedjelje pravim to posebno jelo od sira po prvi put. Uvijek sam mislila da je to umjetnost koju znaju samo privilegovani ljudi, ono u fazonu meni je to nedokučivo. E našla sam primamljiv i jednostavan recept i ako uspije, javljam. A ako ispadne loše, zaboravite da sam nešto pominjala. Naravno, kore će biti kupovne. A možda ne bih ni pokušala da ga ovdje nismo pomenule.
Nego... Danas se vraćam s plaže i vidim lika ustaje se sa terase kafića... Zbog onoga što je obukao sjetih se još nečega na temu *neprivlačno*.
Doduše, ovaj lik danas je doslovno bio u helankama. Stvarno mi je ružno i neukusno kad muškarac nosi ove uske farmerke/trenerke i bilo što sa ovako uskim nogavicama. Pa da je ne znam kako privlačan, ružno je.
- AnaAdmin
Sun Jul 12, 2020 6:37 pm
Kris, srećno sa spravljanjem *tog* jela od sira
Ružno je i meni, da. A viđala sam i malo starije "frajere" u takvim farmerkama i prizor uopšte nije prijatan
Novi pojam - VREDNOSTI
Stvarno mi je ružno i neukusno kad muškarac nosi ove uske farmerke/trenerke i bilo što sa ovako uskim nogavicama
Ružno je i meni, da. A viđala sam i malo starije "frajere" u takvim farmerkama i prizor uopšte nije prijatan
Novi pojam - VREDNOSTI
Mon Jul 13, 2020 4:21 pm
Kris, srećno sa spravljanjem *tog* jela od sira
Gracias.
Kao najveću vrijednost bih navela ljubav. Ne ljubav samo u smislu ljubavne veze, nego uopšte ljubav prema bilo kome i bilo čemu.
Ljubav prema porodici
partneru
kućnim ljubimcima
prijateljima
poslu
Bogu i religiji
gradu, domovini
prirodi, životinjama
umjetnosti
i uopšte prema raznijim hobijima i interesovanjima
putovanjima i drugim kulturama
i posebnim stvarima kao što je naš forum.
Sve u svemu, ljubav je najveća vrijednost u životu.
E onda slijede
mudrost
i životno iskustvo.
Naravno, bilo bi zavaravanje da novac nema svoju vrijednost
u funkciji omogućavanja da u nekim gore navedenim stvarima možemo da uživamo dostojanstveno.
Edit: Dodala bih još nešto kao posebnu vrijednost, a to je
poznavanje jezika. Žao mi je što nisam istrajala sa francuskim, nisam ga učila u školi, ali jesam s majkom kod kuće. Ali nekako sam prestala jer nisam imala osjećaj obaveze, a jesam voljela da ga učim. Portugalski bih voljela učiti, i naučiti gramatička pravila španskog. Žao mi je što nemam mnogo prilike za osvježavanje italijanskog. Njemački i ruski mi se ne dopadaju.
- AnaAdmin
Tue Jul 14, 2020 9:46 pm
Kao najveću vrijednost bih navela ljubav. Ne ljubav samo u smislu ljubavne veze, nego uopšte ljubav prema bilo kome i bilo čemu.
Moćna vrednost i nekada složeno, a fundamentalno osećanje.
Njemački i ruski mi se ne dopadaju.
Meni nemački mora da se sviđa, ima da padam na kolena pred njim
Učila sam ga samoinicijativno sa drugaricom za vreme osnovne i prve godine srednje škole (ona je nastavila i posle), išle smo na časove zato što smo verovale da će nam jednog dana biti od koristi
Njoj je def bio, otišla je u Austriju na studije. A i meni će zatrebati...šta ti je život Master je na engleskom, ali ću boraviti tamo godinu dana tako da...
Dakle, posedujem predznanje iz nemačkog, kapiram osnove i pravila jezika, to nisam zaboravila. Ipak, planiram da na jesen unajmim privatnog profesora i aktiviram se malčice po tom pitanju.
Moralne vrednosti...
Recimo da sam izgradila sopstveni sistem vrednosti i nastojim da ga se držim, jer je zasnovan na mojim ličnim uverenjima i rezonovanjima.
Tu spada sloboda...
Slobodna volja, sloboda u smislu fizičkog integriteta, sloboda izbora, sloboda govora, sloboda pokazivanja emocija...
Ofc, ne mislim da je sloboda apsolutna i neograničena, jer...
Odgovornost...
...za rečeno i učinjeno. Ispada da je odgovornost u koliziji sa slobodom, osim što nije
Jer, ako se moja sloboda negativno odrazi na nečiju slobodu, ja ću za to biti odgovorna i spremna sam da budem odgovorna. Ne bežim od odgovornosti. Kad god sam pokušala, sebi sam bila trula i bedna i ne pristajem na eskiviranje posledica
Poštovanje...
...prava na drugačija mišljenja i stavove makar se ne poklapali sa mojima i na drugačije izbore, što ne znači da ću obavezno poštovati sama mišljenja/stavove/izbore, već pravo na iste i pod uslovom da ništa od navedenog nikog ne ugrožava i ne povređuje.
A ako ugrožava i/ili povređuje, onda ne mogu da poštujem ali mogu probati da razumem.
I poštenje, narodski rečeno...
Šokantno, znam. U poslu često moram da kalkulišem, taktiziram, smišljam najpogodnija rešenja i ne vodim se baš uvek fer-plej normama.
On the other hand, kada se radi o meni bliskim i dragim ljudima do kojih mi je stalo (mačor, dečko, tata, brat, prijatelji), fer-plej se podrazumeva i očekujem ga zauzvrat...sasvim opravdano
* Mačor je životinja, al nema veze. I od njega očekujem da bude pošten prema meni
Zatim, referentne vrednosti laboratorijskih parametara...
Ne umem da obrazložim
Vrednost zlata...
Umem da obrazložim, s tim da smatram da nije neophodno Zlato je inače sve aktuelnije čini mi se.